Metalele grele precum mercurul, plumbul, arsenul sau cadmiul se regăsesc pretutindeni în jurul nostru – în produsele pe care le folosim, în aerul pe care îl respirăm și uneori chiar în apă. Devine, în ziua de azi, imposibil să eviți complet contactul cu acestea, având în vedere faptul că până acum câteva decenii ele se regăseau în produse precum carburanții sau vopseaua de uz casnic, iar bateriile cu cadmiu încă pot fi cumpărate cu ușurință în orice magazin.
Cu toate astea, intoxicația cu metale grele intervine doar atunci când nivelul acestora în organism este foarte ridicat. Cel mai adesea întâlnim acest diagnostic în cazul lucrătorilor în industrii ce utilizează metale grele sau în cazul consumului excesiv de pește capturat în zone cu nivel înalt de mercur. Pentru fumători, de exemplu, țigările reprezintă o sursă continuă de expunere la metale grele.
Intoxicația cu metale grele este, însă, un diagnostic la care nu se ajunge cu multă ușurință, ȋntrucȃt poate îmbrăca simptomatologia diferitelor boli. Din cauza simptomelor comune pe care aceasta le determină, este foarte ușor de trecut cu vederea.