Ce este medicina integrativă?
Medicina integrativă este o abordare și o modalitate de practică medicală axată pe pacient și care se concentrează pe întreaga persoană, nu numai pe afecțiunea sau boala în cauză. Aceasta se bazează pe înțelegerea cauzei sau cauzelor simptomelor sau stării persoanei, evaluând organismul ca întreg: corp, minte și spirit. În acest scop, medicina integrativă folosește o abordare bazată pe dovezi și pe experiență.
Medicina integrativă ia în considerare și abordează mulți factori, întregul ansamblu de influențe asupra unei persoane, de natură fizică, emoțională, socială, spirituală, a mediului înconjurător şi a siguranţei alimentare, care îi pot afecta starea de sănătate.
Ținând cont de multitudinea și complexitatea diferitelor aspecte care trebuie abordate, în efortul de îmbunătățire a sănătății și bunăstării pacientului, medicina integrativă combină diverse terapii, atât convenționale (ca, de exemplu, medicamentele și psihoterapia) cât și terapii complementare (acupunctură, aromaterapie), optime ca eficacitate și siguranță. În plus, aceasta are în vedere și schimbări ale stilului de viață, „integrând” toate aspectele bunăstării persoanei, pentru vindecare și beneficii de sănătate pe termen lung.
Aceasta abordare integrativă urmărește oferirea calităţii de parteneri egali în procesul de vindecare în relațiile dintre pacient și profesioniștii din domeniul medical.